MILLAISISSA TILAISUUKSISSA EDELLYTETÄÄN PUKEUTUMISTA TIETYN ETIKETIN MUKAISESTI?
Silloin kun kutsussa mainitaan pukeutumiskoodi
MIKSI ON TÄRKEÄÄ PUKEUTUA ETIKETIN MUKAAN TIETYISSÄ TILANTEISSA?
Pukeutumalla juhlaan oikein osoitetaan arvostusta juhlaa ja juhlan järjestäjiä kohtaan. Etiketin ja pyydetyn pukukoodin noudattaminen on peruskohteliaisuus. Silloin et yli- tai alipukeudu. Pukeutumiskoodit on luotu, jotta oikeanlaisen asun valitseminen eri tilaisuuksiin olisi helpompaa.
Millainen on kyseinen miehen asu (puku, liivi, paita, solmio/solmuke, taskuliina, sukat, kengät, kaulahuivi, päällystakki, hattu, käsineet, kunniamerkit) ja millaisissa tilaisuuksissa sitä yleensä käytetään?
FRAKKI (WHITE TIE)
Frakki on pukukoodeista juhlavin ja sitä käytetään promootioissa, häissä, suurilla päivällisillä ja tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa. Frakki voidaan korvata tummalla puvulla, mutta ei smokilla. Myös kansallispuku voi korvata frakin esim. linnan juhlissa. Frakkia voidaan käyttää mihin vuorokauden aikaan tahansa.
Frakkiin kuuluu valkoinen liivi ja solmuke. Se voi olla valmiiksi solmittu tai itse solmittava. Paidan kauluksessa olevat siivekkeet asetetaan aina solmukkeen taakse. Liivi on myös valkoinen, poikkeuksena akateemiset tilaisuudet ja hautajaiset, joissa liivi on musta. Liivin napit ovat helmiäistä. Liivin kulmien tulee näkyä frakin alta. Liivi on takaa kiinnitetty vain kuminauhoilla eikä se näytä hyvältä ilman takkia. siksi frakkitakkia ei saa koskaan riisua.
Takki on edestä lyhyt ja siinä on takana hännykset. Takissa on silkkiset kauluskäänteet ja edestä se ulottuu vyötärölle.
Takin rintataskussa käytetään valkoista taskuliinaa, joka on silkkiä tai puuvillaa, mutta jos laitetaan kunniamerkkejä niin liina jätetään pois. Taskuliina taitetaan suoraksi ja sen tulee näkyä taskun suusta noin sentin kapeana viiruna.
Frakkipaita on valkoinen ja sen edusta on kovitettu tai puolikovitettu. Paitaan kuuluvat irtonaiset helmiäisnapit. Hihansuussa on pikeekalvosin, jotka kiinnitetään kultaisilla kalvosinnapeilla. Hihansuun tulee näkyä frakin hihan alta n 1-1,5 cm.
Housuissa on sivuissa silkkiset sivunauhat.
Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa.
Sukkien tulee olla mustat ja pitkävartiset juhlasukat. Kengät ovat mustat, kiiltonahkaiset ja solmittavat.
Sopiva päällysvaate on tumma frakin liepeet peittävä takki tai viitta. Kaulaliina on valkoinen ja silkkiä, hansikkaat ovat valkoiset.
Frakin kanssa käytetään kunniamerkkejä silloin, kun kutsuja niin toivoo. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla, Linnan juhlissa, kunniamerkit ovat aina paikallaan. Kunniamerkkejä käytettäessä taskuliinaa jätetään pois.
Frakissa käytetään alkuperäiskokoisia kunniamerkkejä tai pienoiskunniamerkkejä.
Rinnassa kannettava kunniamerkki sijoitetaan pukuun vasemmalle puolelle. Kunniamerkkiä ei saa peittää.
Virallisissa tilaisuuksissa, joissa tasavallan presidentti tai vieras valtionpäämies on läsnä, kannetaan suurristin nauhaa liivin päällä, enintään kahta kaularistiä (muista suurristeistä ja I luokan komentajamerkeistä rintatähdet) sekä virallisia rinnassa kannettavia kunniamerkkejä. Sotien muistoristeistä kannetaan sääntöjen mukaan kerrallaan vain yhtä talvisodasta, mutta kahta jatkosodasta saatua.
Muissa virallisissa juhlissa ja yksityisissä tilaisuuksissa (esim. erilaisissa vuosijuhlissa, suurissa suku- ja perhejuhlissa) on kunniamerkkien haltijoilla yksi suurristi siten, että nauha kulkee liivin alla, enintään kahden komentajamerkin kaularistit (muista suurristeistä ja I luokan komentajamerkeistä rintatähdet), viralliset ja puoliviralliset rinnassa kannettavat kunnia- ja ansiomerkit sekä tilaisuudesta riippuen myös ao. yksityiset ansiomerkit (järjestön, liikeyrityksen jne.).
Mikäli kutsussa tilaisuuteen ei mainita kunniamerkkejä, frakissa voidaan kantaa puvun vasempaan takinkäänteeseen kiinnitettävää kunniamerkkitunnusta.
SMOKKI (BLACK TIE)
Smokki on rento iltapuku. Smokkia käytetään klo 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa, joissa kutsu sitä edellyttää. Smokkia ei saa käyttää häissä.
Smokki on useimmiten musta, mutta se voi myös olla valkoinen, jolloin housut ovat joko valkoiset tai mustat. Smokin kanssa puetaan valkoinen paita, solmuke, sekä leveä silkkivyö tai liivi. Smokki voi olla yksirivinen tai kaksirivinen. Yksirivinen kiinnitetään niin, että kaksoisnapin molemmat napit jäävät näkyviin.
Kaulus voi olla joko frakkikaulus tai normaali kaulus. Edessä on pliseeraus ja hihansuussa kaksinkertaiset kalvosimet. Paidan hihansuun tulee näkyä smokin hihan alta noin 1-1,5 cm.
Smokin kanssa pidetään vyöliiviä (cummerbund) ja solmuketta. Vyöliivin ja solmukkeen tulee olla saman väriset. Yleisin väri on musta, mutta muut värit ovat myös hyviä vaihtoehtoja. Mustien asusteiden kanssa taskuliina on valkea, värikkäissä asusteissa taskuliina on samanvärinen solmukkeen ja vyöliivin kanssa.
Varmista housujen istuvuus valkeilla olkaimilla. Smokin kanssa ei käytetä muuta vyötä kuin vyöliiviä. Sukkien tulee olla mustat ja pitkävartiset juhlasukat. Kengät ovat mustat, kiiltonahkaiset ja solmittavat.
Smokkiin sopiva päällysvaate on tumma ulsteri. Kaulaliina on valkoinen ja silkkiä. Hansikkaat ovat valkoiset. Hattuna musta lierihattu.
Smokissa juhla-asuna käytetään vain pienoiskunniamerkkejä.
Rinnassa kannettava kunniamerkki sijoitetaan pukuun vasemmalle puolelle. Kunniamerkkiä ei saa peittää.
Mikäli kutsussa tilaisuuteen ei mainita kunniamerkkejä, smokissa voidaan kantaa puvun vasempaan takinkäänteeseen kiinnitettävää kunniamerkkitunnusta.
SAKETTI
Saketti on lähes kokonaan unohtunut miehen päiväjuhlapuku. Sakettia on perinteisesti käytetty merkkipäivävastaanotoilla, häissä, näyttelyiden avajaisissa ja vastaavissa päivätilaisuuksissa. Sakettia käytetään miehen hääasuna ja päivän juhlapukuna ennen klo 18 alkavissa tilaisuuksissa. Saketti on frakkia rennompi.
Sakettiin kuuluu lievetakki, jonka väri on harmaa tai musta ja siinä on edestä taakse pyöreästi kaartuvat, pitkät liepeet. Housut ovat mustaharmaaraidalliset. Saketin kanssa käytetään värillistä liiviä sekä solmiota tai huivimaista plastronia. Saketin takin saa riisua. Sakettihousuissa ei ole vyönlenkkejä. Jos housut ei pysy ylhäällä voi lisätä henkselit. Saketin kanssa käytetään tavallista valkoista paitaa ja valkoista taskuliinaa.
Kengät ovat mustat ja sileät, sukat mustat tai harmaat.
Päällystakki on musta, tummansininen tai -harmaa, huivi valkoinen. Hattuna silinteri, käsineet harmaat.
Kunniamerkkejä ei käytetä.
TUMMA PUKU (FORMAL)
Tumma puku (toiselta nimeltään Formal) käy kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta. Tumma puku onkin etikettinä kaikkein käytetyin, ja sen myötä sen merkityskin on alkanut hieman arkistumaan vaikka se periaatteessa tarkoittaa virallista ja juhlavaa pukeutumista. Useimmiten tumma puku -pukukoodia käytetään tilaisuuksissa, jotka alkavat klo 18 jälkeen. Tumma puku voi korvata frakin.
Pukukoodi tumma puku, tarkoittaa miehillä mustaa tai muuta tummansävyistä pukua, mutta ei koskaan ruskeaa. Oikeaoppisesti ajateltuna tumma puku on hyvin perinteisen mallinen ja pitää sisällään valkoisen kauluspaidan ja hillityn värisen solmion (haitajaisissa musta) ja valkoisen taskuliinan. Paitana käytetään hyvälaatuista yksiväristä valkoista puuvillapaitaa. Kaulus voi olla kovitettu tai pehmeä, kalvosimet ovat kaksinkertaiset. Liivi on samaa kangasta kuin takki (tai hillitty puvun väriin sopiva).
Voit kuitenkin ottaa pukukoodin hieman lepsumminkin ja pukeutua tummansävyiseen pukuun sekä hillityn sävyisiin kauluspaitaan ja solmioon.
Kengiksi tulisi valita mustat ohutpohjaiset nahkakengät tai päältä sileät loaferit. Sukat on mustat tai tummat puvun värin mukaan.
Kaulahuivi on yksivärinen tai hillitysti kuvioitu. Hautajaisissa valkoinen. Päällystakki on musta, tumman- sininen tai -harmaa ulsteri tai trenchcoat. Hattu on musta, tumman- sininen tai -harmaa huopahattu. Käsineet on mustat tai harmaat. Hautajaisissa aina mustat.
Tummassa puvussa juhla-asuna käytetään vain alkuperäiskokoisia kunniamerkkejä.
Rinnassa kannettava kunniamerkki sijoitetaan pukuun vasemmalle puolelle. Kunniamerkkiä ei saa peittää.
Tumman puvun kanssa komentajamerkin saaja kantaa yhtä komentajamerkkiä sekä kaikkia virallisia ja puolivirallisia rinnassa kannettavia kunniamerkkejä ja tilaisuudesta riippuen yksityisiä rinnassa kannettavia ansiomerkkejä.
I luokan komentaja ja suurristin komentaja voivat käyttää pelkkää yhtä rintatähteä, ei siis suurristin nauhaa eikä K I:n kaularistiä. Tummassa puvussa suurristin tai I luokan komentaja ei myöskään kanna muita kaularistejä.
Mikäli kutsussa tilaisuuteen ei mainita kunniamerkkejä, tummassa puvussa voidaan kantaa puvun vasempaan takinkäänteeseen kiinnitettävää kunniamerkkitunnusta.
ARKIPUKU (CASUAL/ SMART CASUAL)
Arkipuvusta käytetään usein kutsukorteissa englanninkielisiä termejä ”smart casual” tai ”casual”, joista jälkimmäinen viittaa ensimmäistä arkisempaan asuun.
Arkipuku on miehen puku, jota käytetään yleensä töissä varsinkin aloilla, jotka sisältävät esimerkiksi toimistotyötä, neuvotteluja, asiakaspalvelua ja liiketapaamisia. Perinteisesti arkipuku on väriltään harmaa tai sininen ja valmistettu laadukkaasta villakankaasta. Tavallisemmin arkipuvun kanssa käytetään valkoista tai vaaleansinistä kauluspaitaa ja hillittyä solmiota. Solmion tulee olla tummempi kuin paita ja erivärinen kuin puku.Kengät ja sukat voivat arkipuvun kanssa olla mustat. Jos arkipuvun kanssa käytetään taskuliinaa, tulee sen olla joko paidan tai solmion värinen. Arkipukuun voidaan myös yhdistää liivi. Liivi on yleensä samanvärinen ja samaa kuosia kuin puku. Nykyään arkipukua käytetään yleensä ilman solmiota.
Arkipuku tarkoittaa miehillä yleisesti siistiä asua, joka on kuitenkin tummaa pukua rennompi. Hyvä yhdistelmä on suorat housut, pikkutakki ja kauluspaita ilman solmiota. Pikkutakki ei ole kuitenkaan välttämätön vaan tilalla voi käyttää esimerkiksi neuletakkia.
Pukukoodi viestittää yksinkertaisuudessaan rennommasta pukeutumisesta, mutta sen ei kannata antaa huijata. Sillä se ei kuitenkaan tarkoita farkkuja tai sporttivaatteita, vaikka niihin pukeutuminen niin kovin mukavaa onkin. Toki tämä toimii myös toiseen suuntaan: liika juhlallisuus kannattaa jättää suosiolla toisiin tilaisuuksiin.
Smart Casual on paljon käytetty pukukoodi niin juhlassa kuin työelämässäkin. Smart Casual toimii hyvin vapaammissa tilaisuuksissa, joissa siisti olemus on plussaa; ystävän tupaantuliaiset, illallinen työporukan kesken tai vaikka treffit kaupungilla. Koodia voidaan käyttää esimerkiksi perheen tai työpaikan juhlissa ja työhaastatteluun mennessä.
BISNESPUKU (BUSINESS FORMAL/ BUSINESS CASUAL)
Business formal -pukukoodilla tarkoitetaan virallista ja siistiä arkipukeutumista, joka soveltuu esimerkiksi työtapaamisiin, kokouksiin ja palavereihin. Se on sovellettu Tumma puku -pukukoodista ja tarkoittaakin yksinkertaisuudessaan työkäyttöön sopivaa tummaa pukua, jossa sekä ylä- että alaosa ovat mätsäävät. Miehillä Business Formal onkin erittäin helppo toteuttaa: tumma puku, neutraalin sävyinen kauluspaita sekä hillitty solmio. Metallisten asusteiden tulisi olla saman sävyisiä esim. solmioneula, kello, vyönsolki ja mahdolliset kalvosinnapit. Jalkineet ovat siistit, nahkaiset, mustat tai ruskeat nauhakengät. Vyö on kenkien kanssa saman sävyistä nahkaa.
Business casual on pukukoodi, joka on siistimpi kuin smart casual, mutta ei niin tiukka kuin business formal. Pukukoodi liikkuu näiden välimaastossa ollen asiallisen ja rennon pukeutumisen tyylikäs yhdistelmä. Pukukoodia käytetään usein rennoissa juhlissa, edustustilaisuuksissa tai työpaikassa, jonka arkisen pukeutumisen oletetaan olevan siistiä.
Business Casual -tyylissä kaikkein arkisimmat materiaalit sekä vaatekappaleet kannattaa unohtaa ja panostaa laadukkaisiin perusvaatteisiin. Tyylin kulmakiviä voisi olla vaikkapa silitetyt kauluspaidat, suorat housut.
Miehen Business Casual voisi olla vaikkapa chinojen, kauluspaidan sekä neulepaidan yhdistelmä. Kenkien ja muiden asusteiden tulisi olla siistit.
MITEN NAINEN PUKEUTUU JOS PUKEUTUMISKOODINA ON:
FRAKKI
Kun pukukoodi on frakki, nainen pukeutuu juhlapukuun. Juhlapuku ja iltapuku menee usein puhekielessä sekaisin, mutta niillä tarkoitetaan eri asioita. Juhlapuvun ja iltapuvun erona on puvun mitta: Juhlapuvun tulee aina olla täyspitkä. Nyrkkisääntönä on, että vain kengän kärki vilkkuu, kun taas iltapuvussa mitta voi olla huolettomampikin. Juhlapuku on myös aina näyttävämpi, kuin iltapuku. Juhlapuku on täyspitkä juhlavasta materiaalista valmistettu avonainen tai olkaimeton. Akateemisissa päiväjuhlissa pitkähihainen, ei avokaulainen.
Kengät on sirot, avonaiset juhlakengät. Voivat olla juhlapuvun väriin soinnutettua materiaalia.
Laukku on kirjekuori –tyylinen, siro, pienikokoinen ja hihnaton iltalaukku. Sen tulee olla saman sävyinen ja samaa materiaalia kuin kengät. Päällysvaatteena turkki, juhlava takki, juhlashaali, stoola tai juhlaviitta kuuluvat tähän pukukoodiin. Jos juhlapuvun kanssa käytetään käsineitä, käsineiden tulee olla pitkät, kyynärpään yli ulottuvat. Jos puku on pitkähihainen, käsineet ovat ranteen peittävät. Akateemisissa päivätilaisuuksissa mustat. Koruiksi sopivat juhlavat arvokorut tai juhlavat pukukorut, strassi- tai lasikorut. Tiara tai diadeemi mahdollisia. Kampauksenkin tulisi olla juhlava. Rannekelloa ei käytetä ellei ole korukello.
Kunniamerkit: sekä frakkia vastaavassa naisten juhlapuvussa että tummaa pukua ja smokkia vastaavassa asussa kannetaan kunniamerkkejä samojen periaatteiden mukaan kuin miehillä. Rinnassa kannettavat kunniamerkit kiinnitetään samalle korkeudelle kuin miesten puvussa.
Komentajamerkki kannetaan ruusukenauhassa näiden yläpuolella.
SMOKKI
Naisen iltapuku on juhlavasta kankaasta valmistettu yksi- tai kaksiosainen iltapuku, jonka pituus voi nykysäännön mukaan vaihdella ministä täyspitkään. Iltapuku voi olla myös juhlava housupuku tai naisten smokki. Kengät voivat olla korkokengät tai juhlavat sandaletit. Korut saavat olla näyttäviä, mutta laukku on kooltaan siro. Päällysvaatteena on turkki, turkisjakku, juhlava takki tai viitta.
Yleensä ei käytetä kunniamerkkejä. Seurailee muotivirtauksia juhlapukua herkemmin.
Sekä frakkia vastaavassa naisten juhlapuvussa että tummaa pukua ja smokkia vastaavassa asussa kannetaan kunniamerkkejä samojen periaatteiden mukaan kuin edellä on mainittu. Rinnassa kannettavat kunniamerkit kiinnitetään samalle korkeudelle kuin miesten puvussa.
SAKETTI
Jos mies on pukeutunut sakettiin, on naiselle etiketin mukainen asu leninki tai hienostunut housuasu.
TUMMA PUKU
Päiväjuhlissa naisen asu on vierailupuku, joka voi olla hienostunut leninki, kevyt jakkupuku, yhtenäinen takin ja leningin yhdistelmä tai elegantti housuasu. Iltajuhlissa pukukoodi tumma puku tarkoittaa juhlavasta kankaasta valmistettua iltapukua. Iltapuku voi olla lähes minkä mittainen tahansa, maksimissaan kuitenkin jalkapöydän päälle. Juhlan tilaisuuden ja muodin salliessa myös lyhyempi mitta käy, kunhan asun arvokkuus säilyy. Klassinen tumma puku -asu naisella on esimerkiksi sievä pikkumusta, mutta värejä ei tarvitse kaihtaa pukukoodi nimestä huolimatta. Asusta mekko pienellä käsilaukulla, avokkailla sekä koruilla. Pidä huolta, että kokonaisuus on juhlava ja arvokas.
Sekä frakkia vastaavassa naisten juhlapuvussa että tummaa pukua ja smokkia vastaavassa asussa kannetaan kunniamerkkejä samojen periaatteiden mukaan kuin edellä on mainittu. Rinnassa kannettavat kunniamerkit kiinnitetään samalle korkeudelle kuin miesten puvussa.
Komentajamerkki kannetaan ruusukenauhassa näiden yläpuolella. Pukuun liittyvien erityisongelmien vuoksi on naisten sallittu käyttää kunniamerkkejään pienoiskoossa miesten tummaa pukua vastaavassa asussa.
ARKIPUKU (CASUAL/ SMART CASUAL)
Naisen Smart Casual asu noudattelee samaa linjaa miesten pukeutumisen kanssa: asu on siisti, mutta ei liian juhlava. Jos viihdyt helmoissa, kokeile mieleistäsi mekkoa. Esimerkiksi rento midimekko yhdistettynä nilkkureihin ja istuvaan jakkuun. Hameen yläosaksi sopii ohut neulepusero. Myös siistit paitapuserot ja suorat housut ovat monikäyttöisiä ja helposti yhdisteltäviä. Mielenkiintoinen Smart Casual -look syntyy yhdistämällä rentoa ja virallista keskenään.
Nainen voi pukeutua jakku- tai housupukuun, hameen ja puseron tai bleiserin ja leningin yhdistelmään.
Naisen asu voi olla vaikkapa rento jakkupuku, mekko tai housut tyylikkään puseron tai neuleen kanssa. Liika avonaisuus, kimmeltävyys ja läpinäkyvyys kannattaa unohtaa.
BISNES PUKU (BUSINESS CASUAL/ BUSINESS FORMAL)
Business formal on koodeista virallisempi. Naisilla asuksi sopii tilanteen luonteesta riippuen suorat housut tai hame yhdistettynä kauluspaitaan tai siistin toppiin ja bleiseriin. Myös yksinkertaisen tyylikäs mekko toimii loistavasti, kunhan se on istuva ja siisti.
Business casual koodi tarkoittaa astetta rennompaa pukeutumista. Naiselle täydellinen Business Casual- asu voisi olla vaikkapa leveälahkeiset housut ja trendikäs paitapusero tai siistin mekon ja neuletakin pettämätön yhdistelmä.
KANSALLISPUVUN KÄYTTÖÖN LIITTYVIÄ OHJEITA
Kansallispuku voi korvata frakin esim. linnan juhlissa
Jonkun etiketin mukaan pariskunnasta joko molempien tai sitten ei kummankaan pitäisi pukeutua kansallispukuun
Kansallispuku sopii kaikkiin juhlatilaisuuksiin: perhe- ja koulujuhliin; vuotuisjuhliin esimerkiksi jouluna ja juhannuksena; häihin, joskus myös hautajaisiin; ylioppilasjuhliin; esiintymisasuksi kansantanssi- ja pelimanniryhmille sekä kuoroille. Tärkeää on, että kansallispukua käytetään kokonaisuutena siihen kuuluvine päähineineen, sukkineen, kenkineen ja koruineen.
Juhlatilaisuuksissa käytetään kunnia- ja ansiomerkkejä kansallispuvun kanssa silloin, kun niiden käyttö on toivottavaa. Kunniamerkkejä käytetään ritarikuntien sääntöjen mukaan. Eri yhdistysten ansio-, harrastus- yms. merkeistä käytetään vain kulloinkin ajankohtaisinta kerrallaan. Airutnauhoja käytetään tilanteen vaatiessa silloin, kun myös juhlayleisö on pukeutunut enimmäkseen kansallispukuihin. Airutnauha puetaan miehillä oikean ja naisilla vasemman olan yli. Kaksivärisessä nauhassa tummempi reuna on alempana.
Puvun osien tulee olla puhtaita ja siistejä. Jos pukua käyttää paljon, on syytä hankkia useita paitoja, esiliinoja ja sukkia. Paitojen kaulukset ja rannekkeet voidaan tärkätä. Tykkimyssyn pitsi tärkätään kovaksi ja sileäksi pään muotoon.
Puvun pestävät osat pestään heti käytön jälkeen. Villakankaiset osat harjataan ja tuuletetaan ja mahdolliset tahrat poistetaan heti. Kansallispukua säilytetään tiiviistä puuvillakankaasta valmistetussa tai paperisessa pukupussissa. Korut säilytetään valolta suojattuina. Tykkimyssy sidotaan leveällä nauhalla ja säilytetään laatikossa.
Naiset ja tytöt
Naisen paita on pitkä; se ulottuu polven alapuolelle. Usein helmaosa, alaset, valmistetaan halvemmasta kankaasta kuin yläosa. Liitossauma sijoittuu ylälantion kohdalle ja jää piiloon hameen alle. Paidan pääntiehalkio suljetaan joko soljella tai nyörillä. Hihansuussa on joko nappi ja silmu tai nyörikiinnitys.
Hame on yleensä pitkä. Helma ulottuu kehräsluuhun, nilkka kuitenkin jää näkyviin. Vyötäröalushame on lähes hameen pituinen. Esiliina on yleensä noin kämmenen verran lyhyempi kuin hame. Se puetaan tavallisesti liivin liepeen alle. Vyötasku solmitaan yleensä pirtanauhalla esiliinan päälle jommallekummalle sivulle. Jos vyötaskun ja esiliinan nauhat ovat koristeelliset ja pitkät, ne sidotaan näkyvästi esille. Muuten ne piilotetaan taakse hameen vyötärökaitaleen alle.
Kansallispukuihin kuuluu erityyppisiä liivejä. Ne ovat malliltaan vartalonmukaisia. Jos pukuun kuuluu röijy, se puetaan liivin tai paidan päälle, mikä riippuu puvun mallista ja tilanteesta. Hartiahuivi puetaan kulmittain joko liivin alle tai päälle. Huivin kulmat voidaan vetää ristiin liivin alle, tai huivi voi peittää liivin kokonaan. Hartiahuivia voidaan pitää myös röijyn päällä. Päällysvaatteena käytetään pukuun kuuluvaa röijyä tai hihallista viittaa. Jos sellaista ei ole, voi käyttää mitä tahansa vuodenaikaan sopivaa päällysvaatetta.
Koruina käytetään vain pukumalliin kuuluvia koruja. Rannekelloa ei pidetä näkyvillä. Kihla- ja vihkisormusta voidaan kuitenkin käyttää kansallispuvun yhteydessä. Paidan solki kiinnitetään halkion yläosaan. Paljinsolki kiinnitetään paitaan niin, että halkion reunaan ommellaan lankasilmut, jotka pujotetaan palkimeen. Avainkoukku riippuu hameen tai esiliinan vyötärökaitaleesta.
Joissain puvuissa aikuisten naisten päähineenä on tykki- eli koppamyssy. Hiukset kammataan pois otsalta sileästi päähineen alle. Kampauksen tulee mukautua käytettävään päähineeseen. Pitkät hiukset voidaan esimerkiksi kiinnittää nutturaksi. Tykkimyssyn tärkätty pitsi asetetaan sileästi hiusten päälle. Pitsin voi kiinnittää timpiin eli pään ympäri sidottavaan erilliseen alusnauhaan. Alusnauha pitää hiukset myös pois otsalta. Tykkimyssy asetetaan joko nutturan päälle tai sen etupuolelle. Tykkimyssyn päällä voidaan käyttää huivia ulkona liikuttaessa.
Sukat ovat yleensä valkoiset puuvilla- tai villasukat. Joihinkin pukuihin voi kuulua värilliset, raidalliset tai kuviolliset sukat. Sukat sidotaan polvitaipeesta pirta-, verkko- tai ristikkonauhalla. Nauha kiertää kolme tai neljä kierrosta jalan ympäri, ja sen päät työnnetään kierrosten alle tai solmitaan koristeelliseksi solmukkeeksi.
Jalkineina käytetään mustia nauhakenkiä tai koristelemattomia avokkaita. Myös solkikenkiä voidaan käyttää. Kenkien korot ovat matalat tai puolikorkeat, ja kannat ja kärjet ovat umpinaiset. Kengissä ei ole kiilakorkoa eikä kippurakärkeä. Pohjoissuomalaisten pukujen kanssa voidaan käyttää matalavartisia, luonnonnahan värisiä paulakenkiä
Käsilaukun asemesta käytetään pellava- tai puuvillahuivista solmittua nyyttiä, nahkaista tai kankaista kukkaropussia, vakkaa, paju-, päre- tai tuohikoria. Alushameeseen tai liivin vuoriin voi myös ommella taskun. Hameen alla voi käyttää isoja nauhaan kiinnitettyjä paritaskuja.
Tytöt pukeutuvat samoin kuin naiset lukuun ottamatta päähinettä. Pikkutytöillä esiliina, huivi ja koru eivät ole välttämättömiä. Tyttöjen päähineenä on yleensä nauhat. Ne asetetaan edessä hiusrajaan tai vähän sen yläpuolelle ja solmitaan taakse hiusten päälle. Nauhat riippuvat pitkin selkää. Tytöt voivat olla myös hiukset hajallaan.
Miehet ja pojat
Miesten paita on niin väljä ja pitkä, että se pysyy hyvin housun kauluksen alla. Paidan kaulus suljetaan paljinsoljella, nauhalla tai nyörillä. Paidan kääntökaulus on liivin kauluksen alla, pystykaulus tuetaan kaulaliinalla. Neliömäinen tai suorakaiteen muotoinen kaulaliina taitetaan kapeaksi, kiedotaan paidan kauluksen ympäri ja sidotaan solmulle eteen.
Liivin pystykaulusta ei taiteta. Liivi on ilmeeltään kiinteä ja melko lyhyt. Pitkähihainen röijy tai takki kuuluu miehen pukukokonaisuuteen. Jos sellaista ei kuitenkaan ole, voidaan ulkona käyttää vuodenaikaan sopivaa päällysvaatetta.
Housut ovat pitkät tai polvipituiset. Niissä ei ole prässejä, ja yleensä niissä on etuluukku. Pitkät housut ulottuvat kehräsluun paikkeille ja polvihousut polvitaipeeseen peittäen polven. Helavyö puukkoineen puetaan hieman vyötärön alapuolelle, puukko eteen vasemmalle.
Päähineenä voi olla kankainen kaira- eli patalakki tai lippalakki. Patalakin saa muutettua talvipäähineeksi turkisreunuksella. Sukat ovat pitkien housujen kanssa harmaat, mustat tai raidalliset. Polvihousujen kanssa käytetään pukumallin mukaisia sukkia. Polvisukat kiinnitetään polvitaipeesta pirta-, verkko- tai ristikkonauhalla. Nauha kierretään kolme tai neljä kertaa jalan ympäri ja sen päät työnnetään kierrosten alle tai solmitaan koristeelliseksi solmukkeeksi. Jalkineina käytetään mustia nauhakenkiä, joissa ei ole kippurakärkeä tai solkikenkiä.
Pojat pukeutuvat samoin kuin aikuiset miehet. Pikkupojat eivät käytä helavyötä eivätkä puukkoa. Päähineenä heillä on kairalakki tai villamyssy.
PUKEUTUMISOHJEITA HÄIHIN
Pukeutumiskoodi ilmoitetaan kutsussa. Suomessa häiden yleisin pukeutumiskoodi on tumma puku. Naisen tulisi välttää pukeutumisessaan mustaa ja valkoista.
Mies saa riisua takkinsa kun isäntä niin tekee. Häissä isäntä on sulhanen ja appiukko. Naisille ei liian näyttäviä koruja ettei vie huomiota morsiamelta. Nykyään hääetiketti höllentynyt huomattavasti. Jos pukukoodia ei ole ilmoitettu kutsussa sitä kannattaa kysyä etukäteen hääparilta.
PUKEUTUMISOHJEITA HAUTAJAISIIN:
Miesten asut hautajaisiin
Miehet pukevat hautajaisiin perinteisesti mustan puvun, valkoisen kauluspaidan ja hillityn, mieluiten mattapintaisen, mustan solmion. Puvussa voi olla hillittyä tekstuuria, mutta kiiltäväpintaista ja turhan juhlavaa kangasta on syytä välttää. Taskuliinan tulee olla valkoinen ja siistiksi viivaksi taiteltu. Suosi taskuliinan materiaalissa ensisijaisesti laadukkaita luonnonmateriaaleja: pellavaa, puuvillaa tai silkkiä.
Ulkona tapahtuvaan osuuteen kannattaa pukea tummansävyinen, puvun takin peittävä päällystakki, jos sille on tarvetta. Viileällä säällä voit turvautua asusteisiin. Hautajaisiin sopivat asusteet ovat: nahkaiset tummat käsineet, kaulahuivi sekä hattu. Lähiomaisella kaulahuivi on valkoinen, muilla tummansävyinen. Hattu on perinteisesti tumma lierillinen huopahattu tai talvikautena turkismateriaalista valmistettu lakki. Hattu pidetään päässä surusaaton ajan, mutta riisutaan pois kirkkoon ja arkun laskemisen ajaksi.
Kesällä ja helteellä voi valita kevyemmästä materiaalista valmistetun puvun, jonka takki on esimerkiksi vuoritettu vain osittain.
Naisten asut hautajaisiin
Naisten hautajaisasu on perinteisesti hillitty, peittävä ja tumma. Kokonaan mustaan vaatetukseen ei ole välttämätön pukeutua kuin lähiomaisena, mutta toki se on tilanteen luonteeseen sopivaa myös vieraalle. Kokomustan asun sijaan vaatteissa voi näkyä vaikkapa valkoista. Esimerkiksi valkoiset kantit pääntiellä tai helmoissa tai valkoinen paitapusero jakun alla on täysin sopiva osa hautajaisvaatetusta. Vältä kuitenkin runsaita värejä, kuoseja ja huomiotaherättäviä yksityiskohtia kuten koristekiviä tai näyttäviä solkia.
Housupuku tai jakkupuku on klassinen, hyvin hillitty vaihtoehto. Hihallinen mekko on suosittu asu ja hihatonkin mekko käy, jos sen päälle yhdistää siistin neuletakin tai jakun. Hameessa ja mekossa helma ei saisi olla missään nimessä liian lyhyt - klassinen mitta tulee joko hieman polven yläpuolelle tai sitten hieman alle. Vaatteet saavat olla tyköistuvia, mutta vältä isoja kaula-aukkoja ja paljaita olkapäitä.
Huomiota herättäviä asusteita ja koruja kannattaa hautajaistilaisuudessa välttää. Pue päällesi mieluummin hillityt arkikorut, kuten nappikorvikset, mahdollinen vihkisormus ja yksinkertainen kaulakoru tai rannekoru. Käsilaukkuun pätee sama sääntö: valitse laukuksi pieni, yksinkertainen ja musta laukku, joka ei vie huomiota itseensä. Kengiksi sopivat mitkä tahansa siistit mustat kengät, joissa on maltillinen korko. Sukkahousut kuuluvat osaksi asua, jos pukeudut mekkoon tai hameeseen. Valitse yllesi joko mustat tai ihonväriset sukkahousut. Ihonväriset sopivat tilaisuuteen paremmin kesällä.
Sääolosuhteiden mukaan naisten kannattaa pukea ulos päälleen pitkä, tumma päällystakki ja tumma hattu, käsineet ja huivi. Talvella takki voi olla esimerkiksi siisti villakangastakki ja lämpimämmällä säällä trenssi tai laadukas neuletakki. Hautajaisissa voi käyttää tummia aurinkolaseja halutessaan sekä suruhattua. Naisten suruhattu pysyy päässä koko hautajaisten ajan, joten se kannattaa valita yhteensopivaksi sisävaatetuksen mukaan. Kesällä ja helteellä hautajaisiin pukeudutaan samalla kaavalla, mutta pyri helpottamaan oloasi valitsemalla kevyitä luonnonmateriaaleja sekä vaatteita, joissa ei ole paksua vuorta. Musta kevyt mekko, ohuet sukkahousut ja hillityt asusteet toimivat kesällä järjestettävissä hautajaisissa paremmin kuin hyvin.
Muista noudattaa myös muun ehostautumisen suhteen hillittyä linjaa. Kevyt luonnollinen meikki ja siisti, mutta hillitty kampaus sopivat tilaisuuden luonteeseen parhaiten.
Lasten asut hautajaisiin
Lasten pukeutuminen hautajaisiin on vapaamuotoisempaa, eikä sen suhteen tarvitse olla niin tiukka kuin aikuisten vaatteiden kanssa. Pue lapset silti siististi. Valitse lapsien ylle ns. pyhävaatteet, joilla voitaisiin mennä muihinkin juhliin, mutta varmista, että vaatteet eivät ole röyhelöisiä tai liian värikkäitä. Pojilla tummat housut, valkoinen kauluspaita ja vaikkapa musta neuletakki paidan päällä toimivat hyvin. Tytöillä mekko tai tumma hame ja vaalea paitapusero ovat oikein hyvä vaihtoehto. Mustat kengät ja muutenkin hillityt asusteet ovat oivalliset.
OHJEITA SOLMIOIDEN JA SOLMUKKEIDEN SOLMIMISEEN:
Solmio on miesten eniten käyttämä asuste ja kuuluu olennaisesti kaikkiin pukutyyppeihin. Parhaat solmiot tehdään puhtaasta silkistä tai villasta. Silkkiä on kautta aikojen pidetty jaloimpana materiaalina ja kudottua silkkisolmiota pidetäänkin kaikkialla maailmassa arvokkaimpana solmiona.
Polyestersolmio on arkisempi mutta myös kestävämpi ja huokeampi vaihtoehto. Polyesterlaadut ovat kehittyneet viime aikoina huimasti. Mikrokuitu on suosittu materiaali myös solmioissa, se on ohuempi kuin muut tekokuidut. Se on myös erittäin kestävä, rypistämätön ja nyppyyntymätön.
Solmion väri valitaan tilaisuuden mukaan. Jos kutsukortissa mainitaan tumma puku, niin tämän kanssa valitaan hillitty, puvun väriin sointuva, mieluiten harmaa- tai sinisävyinen solmio. Tietysti tilaisuuden luonteen mukaan solmio voi olla myös näyttävämpi.
Erityisen juhlava solmio on aina hopeanharmaa ja hautajaisissa solmio on musta. Kuviot taas luovat arvokkuutta ja piristävät ilmettä. Klassista tyyliä edustavat raidat, klubiraita on aina klassinen ja ajaton varma valinta. Solmio on kuitenkin yksilöllinen asuste joka valitaan käyttäjän persoonallisuuden mukaan.
Netistä löytyy lukuisia ohjeita ja videoita solmioiden solmimiseen. Erilaisia solmuja on monia erilaisia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti